Frequently Asked Questions
About Swimming Pools, Spas, and Hot Tubs

Q: What permits are required for the installation of a swimming pool, spa, or hot tub?

A: Both a Zoning Permit and a Building Permit are required for the installation of any swimming
pool spa, or hot tub that contains water over 24 inches deep. All pools, spas, or hot tubs that use
pumps, filters, heaters, lights, or any other electrical devices, regardless of water depth, must
have an Electrical Permit.

Q: Why are these permits required?

A: For your safety. A Zoning Permit allows for an inspection to ensure minimum setbacks from
property lines, and that the location of the pool is not located over a septic field, septic tank,
buried electrical lines or within 5 feet of a buried electrical line, under overhead wires or within
10 feet of overhead wires, etc. A Building Permit allows for an inspection to make sure you have
the proper enclosure around your pool, spa, or hot tub, and access to the pool is protected. An
Electrical Permit ensures that all electrical devices serving your structure are correctly installed
to guard against any chance of electrocution.

Q: What information do | need to obtain permits for my swimming pool, spa, or hot tub?

A: You will need to provide a copy of a “site plan” that clearly shows where you want to put the
structure. This plan may be hand drawn or can be a copy of a mortgage survey of your property,
or any other type of drawing that clearly shows all the dimensions of your property and any
buildings on it, and where you want to place the pool, spa, or hot tub. This drawing must also
indicate the approximate location of any overhead wires. You will also need to supply us with a
copy of your manufacturer’s installation instructions for the pool, spa, or hot tub. This information
must be brought in to the Building Department and attached to an application form available at
our counter.

Q: Who can obtain the permits for my pool, spa, or hot tub?

A: State law allows you as the homeowner/occupant of a dwelling to obtain your own permits for
the installation of a pool, spa, or hot tub. In the event that someone else is going to do the work
for you, State Licensed Contractors must secure their own permits to perform the installation.

Any Contractor you are considering hiring for the installation of your structure should be familiar
with the permitting process.

Q: What kind of enclosure do | need around my pool, spa, or hot tub?

A: There are strict rules governing enclosures, referred to in the 2009 Michigan Residential Code
as “barriers”, around swimming pools, spas, or hot tubs. As mentioned above, these rules were
designed with safety in mind. By following these provisions, you reduce the chance for accidental
drowning or electrocution. Please refer to Appendix G of the 2009 Michigan Residential Code for
specific Code language about barrier requirements. The electrical requirements for swimming
pools, spas, and hot tubs are outlined in Chapter 42 of the 2009 Michigan Residential Code.

Q: Can you explain the barrier requirements?

A: While the requirements are numerous and some situations may occur that require further
discussion, there are basic rules. All outdoor swimming pools, including in-ground pools, spas,
and hot tubs, must be completely enclosed with barriers that comply with these rules:

1. Barriers (fences, etc.) surrounding the pool, spa, or hot tub must be at least 48 tall,
measured on the outside of the barrier, away from the pool, spa, or hot tub. The barrier
cannot have a gap between it and the ground that is any bigger than 2” anywhere. Note:
This rule could affect existing stockade type fences.
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2. The pool, spa, or hot tub itself can act as its own barrier if it is at least 48” above
the ground.

3. If the pool, spa, or hot tub itself is not at least 48” above the ground, barriers may be
installed on top of the pool, spa, or hot tub to raise the height to at least 48”. If barriers
(wall, etc.) are installed on top of the pool, spa, or hot tub, any gaps between the pool,
spa, or hot tub and the bottom of the barrier cannot be any bigger than 4”.

4. No openings in any barrier can be big enough to allow the passage of a 4” ball or other
type of sphere.

5. Concrete block walls, brick walls, stone walls, etc., can be used as barrier walls as long
as there aren’t any projections other than normal mortar joints that could be used for
climbing.

6. If you have a wooden fence that has top and bottom rails that are less than 45” apart
from one another, then those rails must be on the poolside of the fence. Spacing
between spindles or vertical slats in that barrier cannot be any more than 1 34”. Any
holes or other cutouts in the fence cannot be any bigger than 1 %" in any direction,
regardless of the shape of the cutout.

7. If you have a wooden fence that has top and bottom rails that are spaced farther apart
than 45” from one another, then the distance between spindles or vertical slats can be 4”.
Any hole or other cutouts cannot be any bigger than 1 %" as mentioned above.

8. The maximum mesh size for a chain link fence used as a barrier around a pool, spa, or
hot tub is 1 ¥4”. Note: This could be a problem with existing chain link fences if you
are trying to use them as the barrier.

9. If you use lattice as part of the barrier, the openings in the lattice cannot be any bigger
than 1 %"

Remember: These requirements are in place to make sure no fence, wall, or any
other kind of “barrier” surrounding your pool, spa, or hot tub can be used as a
ladder to get into the area. Every effort must be made to discourage any
“unwanted” guests from visiting your structure and getting hurt.

Q: What about gates to the fenced-in area?

A: Any gates leading to the pool, spa, or hot tub area have to comply with all the rules stated
above as far as height, spacing of members, hole size, etc., and must be built to hold a locking
device. Pedestrian gates must open outward, away from the pool, spa, or hot tub, and must have
self-closing and self-latching devices. In other words, when you leave the area of the pool, spa,
or hot tub, the gate you walk through has to swing out and then close and latch by itself when you
let go of it.

Gates other than pedestrian gates (automobile gates, etc.) must have self-latching devices. See
the Code for the requirements for those kinds of devices. (Please note that it is assumed that
these kinds of gates will remain closed when not in use so that the barrier is always in place
around the pool, spa, or hot tub.)
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Q: Can the back of my house be used as part of the barrier?

A: Yes. However, you must have one of the following: A powered cover over the pool, spa, or
hot tub, that is in place when not in use, or

All doors in that wall must have an alarm that can be heard anywhere in the house and sounds for
at least 30 seconds after the door has been open (this includes screen doors). This alarm has to be
able to reset itself, and have some way to temporarily be shut off for no more than 15 seconds, or

All doors in that wall must be self-closing and have self-latching devices as approved by the Building
Department.

Q: If the pool, spa, or hot tub is tall enough to use as its own barrier, what about the ladder?

A: If your pool, spa, or hot tub is at least 48” tall and you want to use it as its own required
barrier, any ladder leading to the water must be able to be removed, secured in some fashion, or
locked so it can’t be used when the pool, spa, or hot tub is not being used. Or, if you want, you
can permanently secure the ladder or steps and put up a barrier around the ladder or steps that
matches all the barrier requirements listed above, including the rules for gates.

Remember: The idea is to make sure no one can easily get into the pool, spa, or hot tub
when you are not around. Every effort must be made to make sure children don’t find a
way to get to the water while no one is around.

Q: lhave aspaor hot tub. Do all the rules for a swimming pool apply?

A: If your spa or hot tub is equipped with a safety cover (make sure the manufacturer says it
complies with ASTM F 1346), then the requirements for barriers as outlined above are not
needed. Only when your spa or hot tub does not have the approved safety cover will all of the
above rules apply. While the choice is yours, it may be less expensive to purchase an approved
cover as a means of protection than to comply with all the barrier requirements listed above.

Q: Where can | install my pool, spa, or hot tub?

A: A wall of a swimming pool or any related service equipment shall not be located less than 8
feet from any side or 5 feet from the rear property line.

Q: Speaking of electricity, what do | need to know about the electrical connections for my pool,
spa, or hot tub?

A: The rules that apply to the hook up of any electrical part needed for a swimming pool, spa, or
hot tub are quite extensive, as outlined in the 2009 Michigan Residential Code, Chapter 42.
Unless you have had a lot of experience with electrical work, you are much better off
hiring a competent Electrical Contractor to install all the wiring, outlets, and devices you
might need. Regardless, as mentioned above, an Electrical Permit is required for all the work
involved, and final approval from the Electrical Inspector is required before the pool, spa, or hot
tub is used.
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